Van molen tot luxe Groepsaccommodaties

Een stukje historie

In 1844 is de Wingbergermolen (destijds Epermolen) door Pieter Joseph Lintzen zelf gebouwd op een stukje land liggend in aan de rivier de Geul.

Waar de naam Wingbergermolen precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Mogelijk is dat de molen haar naam dankt aan het Limburgse woord voor wind: “Wing”. Een tweede mogelijkheid is dat de naam is ontstaan door de naam van de wijnstruik “de Wingerd” die hier in de Romeinse tijd groeide.

De Geul maakte op korte afstand boven de molen een scherpe bocht. Precies in die bocht werd de gegraven molentak aangesloten. Hierdoor zocht het Geulwater als vanzelf rechtdoor zijn weg naar het waterrad. Het was en is nog steeds een authentieke Limburgse watermolen, waar oorspronkelijk graan gemalen werd.

De Wingbergermolen ondergaat grote veranderingen

In 1858 werd Joseph van de Wever eigenaar. Hij overleed in 1873. In 1876 huwde zijn weduwe met Martin van Elsen, die daardoor in het bezit van de molen kwam. Na het overlijden van van Elsen werd de molen wederom verkocht aan Jan Pieter Stassen.

In de periode dat hij molenaar was in Epen heeft hij de molen grote veranderingen laten ondergaan. In 1913 kreeg Stassen toestemming om het waterrad te vervangen door een turbine en het molengebouw uit te breiden. Het aanzien van de molen veranderde daardoor totaal. Het was functioneel, andere eisen stelde men toen niet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er ook elektriciteit opgewekt in de molen voor eigen gebruik door het toepassen van een dynamo. Na de jaren veertig werd de molen ingericht voor het maken van mengvoer, magazijn, opslag en bewoning.

In 1963 nam Peter Schneider het bedrijf over van zijn vader en heeft ook nog als molenaar koren gemalen.

De watermolen tegenwoordig

In 1998 kochten wij Stefan en Paulien Pinckaers- van Galen Last de molen en hebben sindsdien ons hart en ziel in dit bedrijf gestoken. In de molen zijn een 3-tal groepsaccommodaties gevestigd. de Wingberg voor 14 personen, de Molenaar voor 13 personen en de Taverne voor 4 personen.

Onze vakantiewoningen zijn onderdeel van de molen, waardoor u de grillige trekken van de Geul zelfs vanuit uw woning kunt bewonderen.

Welkom en geniet!

Watermolens-D7

Bekijk hiernaast het filmpje over de Wingbergermolen.

Geïnteresseerd in onze vakantiewoningen? Bekijk ze hier:

de Molenaar, de Wingberg, de Taverne.

Wilt u reserveren?

Dit kan via ons reserveringsformulier. Als wij uw aanvraag hebben ontvangen zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.